Perkolatoriaus išradėjas – Žakas Augustinas Gande

Pirmą perkoliatorių su spaudimu 1826 m. sugalvojo paryžietis juvelyras Žakas Augustinas Gande. Jo konstrukcijoje verdantis vanduo vamzdeliu pakildavo į kavinuko rankeną ir apipurkšdavo malta kavą. Keleriems metams praėjus, Nikolas Feliksas Diuranas išrado perkoliatorių su įmontuotu vidiniu vamzdeliu, paplatintu gale ir įtaisytu kavavirės centre. Taip atsirado dabar plačiai naudojamas geizerio tipo kavinukas. Ant viršutinės vamzdelio dalies įtaisytas filtro tinklelis su kava.

Operacijų eiliškumas, naudojantis geizerio tipo kavinuku, yra toks. Centrinis vamzdelis išimamas iš kavinuko ir ant filtro tinklelio suberiama kava. Kavavirėje verdamas nustatytas kiekis vandens (jis neturi siekti filtro su kava). Kai vanduo užverda, kavos virdulį įdedamas centrinis vamzdelis su filtru ir toliau lėtai šildomas. Toliau, kylant vandens temperatūrai, pakils ir garo, esančio vertikalaus vamzdelio apatinėje dalyje, spaudimas. Dėl to vanduo vamzdeliu pakyla aukštyn. Tas karštas fontanėlis sudrėkina kavą, vanduo prateka pro kavos sluoksnį, prisisotina ja ir pro filtrą suteka talpą. Pamažu visas vanduo optimaliai prisisotina.

Geizerio tipo kavavirės būna ištisai metalinės arba su stikliniu dangčiu. Tokio tipo kavinukai gaminami iš karščiui atsparaus stiklo, todėl galima stebėti, kaip vanduo virsta kava, ir labai paprasta nustatyti laiką, kuomet tas procesas baigiasi.

Geizerio tipo kavavirėse vanduo prisisotina gana greitai. Gaunamas švarus gėrimas (be nuosėdų), vidutinio stiprumo ir labai karštas. Nenusivilkite, jei nusipirkę geizerio tipo kavavirę, jūs neiškart sulauksite gerų rezultatų. Taigi reikia atsižvelgti į samprotavimus, kurie buvo išsakyti dėl kavos malinio smulkumo, malinio kiekio, vandens santykio ir kt. Išvirkite kavos keletą kartų. įgiję bent kiek patirties, išvirsite geresnę kavą ir galiausiai tokią, kokia atitiks jūsų skonį.

Puikią mašiną filtracijai 1840 m. sugalvojo škotų jūrų karininkas Robertas Neperas. Ji sudaryta iš dviejų rutulio formos indų, maišymo konteinerio, sifono ir filtro. Visų pirmiausia nuimama viršutinė prietaiso dalis ir ant filtro suberiamas nustatytas kiekis kavos. Apatinėje dalyje užvirinamas tam tikras kiekis vandens, o paskui sandariai uždedama viršutinioji dalis ir kaitinama toliau. Vamzdeliu vandens garai patenka į viršutini rutulį ir susimaišo su kava. Spaudimas rutulyje didėja, pasigirsta signalinis švilpukas ir kaitinimas nutraukiamas. Apatiniame rutulyje garai kondensuojasi, atsiranda išretėjimas, ir todėl čia suteka pagamintas gėrimas. Pro specialų čiaupą kava išpilstoma puodelius.

Sekite Mus