Kūdikiams, kuriems dažnai užkietėja viduriai, labiausiai tinka avižinių dribsnių košė. Košes geriau kaitalioti: vieną dieną duoti grikių, kitą avižų, trečią – manų, ketvirtą – ryžių košę. 10% košes pradėkite duoti pamažu, taip kaip ir daržovių, t. y. iki 150 g per dieną. Linkusiems tukti kūdikiams dažniau duokite avižų ir daržovių košių.
Nuo 6-6,5 mėn. kūdikiams duokite gerai išvirtų ir pertrintų jautienos kepenėlių. Iš pradžių duokite 5 g, vėliau kas 2-3 dienos pridėkite po 2-3 g iki 20 g per dieną kūdikiams iki 9 mėn., o 10-12 mėn. iki 30 g. Nuo 9 mėn. kepenėlių duokite kartu su košėmis.
Nuo 7 mėn. duokite mėsos sultinio: iš pradžių 5 ml (1 arbatinį šaukštelį), paskui kas 2-3 dienos pridėkite po 1 arbatinį šaukštelį iki 60 ml. Sultinį virkite iš vištienos, liesos jautienos, o 10 mėn. kūdikiams ir iš kaulų. Jis ypač patartinas blogiau valgantiems, linkusiems į mažakraujystę kūdikiams.
6-7 mėn. kūdikiui kartą per dieną galite duoti pačiulpti pyrago: iš pradžių apie 3 g (nedidelį gabaliuką), vėliau – 5 g, o 10-12 mėn. kūdikiams iki 10 g. Geriau tinka padžiovintas gabaliukas be plutos.
Tik stebėkite, kad jis neužspringtų. Duonos kūdikiui duokite pačiulpti tuomet, kai gavo pieno. Vaikams iki 2 metų duokite tik virintą pieną.
Kartu su duona duokite džiūvėsių arba namuose keptų (be sodos) neriebių sausainių. Duona, džiūvėsiai, sausainiai netinka vaikams, linkusiems tukti.
Nuo 7,5-8 mėn. kūdikiui su košėmis duokite liesos, susmulkintos, gerai išvirtos veršienos, jautienos, vištienos. Iš pradžių duokite 5 g, paskui kas 2-3 dienos po truputį pridėkite iki 30-40 g per dieną (11-12 mėn. kūdikiui). Linkusiems sirgti mažakraujyste duokite jautienos liežuvio ir kepenėlių. Sardelių, dešrelių, keptos mėsos ir žuvies vaikams iki 3 metų neduokite.
Nuo 8 mėn. kūdikis per parą turi gauti 3 košes: vieną daržovių ir dvi skirtingų kruopų (grikių, avižų, ryžių, manų) ir 2 kartus pieno. Tirštą košę duokite užgerti sultiniu ar pienu. Blogai valgantiems, nereguliariai besituštinantiems pieną pakeiskite specialiai kūdikiams pagamintu kefyru. 9 mėn. kūdikiui galite duoti 10-30 g šviežios šaldytos virtos žuvies (jei neberia ir nekietėja ar neminkštėja viduriai).
Aštuonių mėnesių kūdikį mokykite pieną ir sultis gerti iš puoduko. Jį laikykite abiem rankomis. Į puoduką pieno ar sulčių įpilkite nedaug.
Nuo 10 mėn. kūdikiui duokite mėsos sultinių, kukulių, garuose virtų kotletų, neriebių sriubų.
10-11 mėn. kūdikis turi gerai mokėti gerti iš puoduko, o metinukas – mokėti rankose išlaikyti puoduką ir iš jo gerti.
Nuo 11-12 mėn. kūdikį pamažu pratinkite prie pertrinto suaugusiųjų maisto, tik neduokite aštrių ar sunkiai virškinamų patiekalų.
Nesvarbu koks maitinimo būdas, iki 1 metų vaiko paros maisto kiekis turi būti ne didesnis kaip vienas litras.