Gru 7, 2022
286 Views
Komentavimas išjungtas įraše Lietuvoje savo soduose ir daržuose auginame rabarbarus

Lietuvoje savo soduose ir daržuose auginame rabarbarus

Written by

Lietuvoje savo soduose ir daržuose auginame rabarbarus, mėgstame saldžiarūgščius jų lapus. Rabarbarų šaknys turi gydomųjų savybių, yra karčios ir naudojamos viduriavimui lengvinti.

Pavasarį jauni rabarbarų stiebai vartojami iš karto po nuskynimo, kartais valgomi su cukrumi. Jaunuose stiebuose esančios medžiagos padeda iš organizmo pašalinti toksines medžiagas ir gerina žarnyno veiklą. Tačiau peraugusiuose lapuose kaupiasi nedidelis kiekis organizmui kenksmingos rūgšties.

Kontraindikacijos Rekomenduojami tik jauni rabarbarų stiebai. Suaugusiuose rabarbarų stiebuose kaupiasi oksalo rūgštis, o didelis jos kiekis yra kenksmingas. Ši rūgštis trukdo organizmui įsisavinti maistines medžiagas.

Nerekomenduojama rabarbarų šaknų preparatų vartoti ilgą laiką, taip pat sergant ūminiu apendicitu ir nėščioms moterims. Namų gamybos rabarbarai Rabarbarų gydomosios savybės Kai kurios rabarbarų stiebuose susikaupusios medžiagos naudingos organizmui valyti, toksinėms medžiagoms šalinti, žarnyno peristaltikai gerinti ir šlapimo išsiskyrimui skatinti.

Rabarbarų šaknyse esančios medžiagos yra vidurius laisvinančios, padeda nuo vidurių pūtimo ir atonijos. Rinkimas ir laikymas Rabarbarų augalas Tiems, kurie nežino, ar rabarbarai yra daržovė, ar vaisius, rabarbarai priskiriami daržovėms. Jauni rabarbarų stiebai valgomi švieži arba gali būti užšaldomi. Yra nemažai populiarių receptų su rabarbarais, nes juose gausu vitaminų ir mažai kalorijų.

Rabarbarų šaknys kasamos pavasarį arba rudenį. Nuėmus derlių, jie nuvalomi, nuplaunami, supjaustomi mažesniais gabalėliais ir džiovinami ne aukštesnėje kaip 60 °C temperatūroje. Šakniavaisių išorė yra tamsiai ruda, o vidus – oranžiškai gelsvas. Skonis yra kartus ir sutraukiantis.

Paplitimas Lietuvoje auginamos 3 rabarbarų rūšys, stipriausiomis gydomosiomis savybėmis pasižymi “vaistiniai rabarbarai”. Kiti naudojimo būdai Lapai naudojami uogienėms ir kompotams gaminti. Dažnai naudojami pyragams, pyragaičiams, bandelėms įdarui.

Kiti faktai Kartais klaidingai manoma, kad rabarbaruose gausu vitamino C, tačiau iš tiesų taip nėra, rūgštus skonis atsiranda dėl susikaupusių organinių rūgščių.

Remtasi – https://lt.wikipedia.org/wiki/Rabarbaras

Article Categories:
Augalai ir gėlės

Comments are closed.