Spa 8, 2022
165 Views
Komentavimas išjungtas įraše Vidurių užkietėjimas praeina, kai vaikai pradeda valgyti vaisius

Vidurių užkietėjimas praeina, kai vaikai pradeda valgyti vaisius

Written by

Vidurių užkietėjimas praeina, kai vaikai pradeda valgyti vaisius, jų tyreles, daržoves, gerti sultis ir kai ribojami baltymai bei riebalai. Vaikams, kurie reguliariai permaitinami miltiniais patiekalais ir gauna mažai skysčių, taip pat gali užkietėti viduriai. Pradėjus juos maitinti įvairiu maistu, viduriai susitvarko.

Vaikai gali būti jautrūs įvairiems maisto produktams, pavyzdžiui, karvės pienui, kiaušiniams, žuvies baltymams, apelsinams, mandarinams, šokoladui, kakavai, riešutams ir kt. Jautrumas maistui gali pasireikšti išbėrimu, patinimu, viduriavimu, gali atsirasti egzema, bronchine astma. Produktų, kuriems vaikas jautrus, neduokite. Žinokite, vieni vaikai gali būti jautrūs vieniems produktams, kiti kitiems. Atsiradus nepakantumo maistui reiškiniams, kreipkitės į apylinkės vaikų ligų gydytoją.

Neįpratinkite vaikų valgyti kieme sumuštinių ar saldumynų (ledų, saldainių), nes jų rankos būna nešvarios. Jei, vaikščiodamos su vaikais po miestą, norėsite numalšinti jų troškulį vandeniu iš automatų ar sultimis parduotuvėse, turėkite su savimi puodelį, nes vaikai yra ypač jautrūs bet kokiai infekcijai ir jiems naudotis bendromis stiklinėmis nepatartina.

Vyresnių vaikų maitinimas. Kaip ikimokyklinio amžiaus vaikai, taip ir mokiniai turi valgyti reguliariai, įvairų maistą, kuriame yra daug baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių druskų. Per didelis pomėgis saldumynų ar kitų maisto produktų (pavyzdžiui, aštrių, rūkytų patiekalų) gali pakenkti sveikatai. Jeigu su maistu gaunama nepakankamai vitaminų, greitai pavargstama, atsiranda silpnumas, netenkama apetito, susilpnėja atmintis, gebėjimas sukaupti dėmesį, atsparumas įvairioms ligoms. Be to, kaip rašyta anksčiau, organizmui būtinas vanduo. Mokiniai per parą vienam kilogramui kūno masės jo turi gauti 60-80 ml.

Pradinių klasių mokiniai turi valgyti 4-5, vyresnių klasių – 3-4 kartus per dieną. Pusryčiams skirkite 25%, priešpiečiams -10, pietums 40-45 ir vakarienei – 15-20% paros maisto davinio. Vaikas neturi išeiti į mokyklą nepavalgęs.

Geriausiai pusryčiauti 30-45 min. prieš pamokų pradžią. Pusryčiams tinka košės (iš jų maistingiausia grikių), kiaušiniai, pienas, kakava, juoda duona, sviestas, dešra, o priešpiečiams dar mišrainė, pienas su bandele.

Pietūs valgomi mokiniui sugrįžus į namus arba būnant prailgintos dienos grupėje 13.30-14 val. Jie turi būti iš trijų patiekalų sriubos, antrojo patiekalo (virtos mėsos bei žuvies, pakankamai žalių bei virtų daržovių) ir trečiojo – saldaus-patiekalo (io turi būti nedaug). Vakarienė valgoma 2 valandas prieš miegą – 19-20 val. Jai tinka įvairūs daržovių patiekalai, pieno produktai, vaisiai. Vaikai iki 10-12 metų geriau pasisavina virtą nei keptą maistą.

Svarbu, kad vaikas laikytųsi mitybos režimo, valgydamas neskubėtų, maistą gerai sukramtytų, neužsiiminėtų jokiais pašaliniais darbais. Tuomet maistas bus gerai virškinamas ir pasisavinamas, vaikas normaliai augs ir vystysis, geriau mokysis.

Article Categories:
Sveikata

Comments are closed.