Lap 19, 2022
101 Views
Komentavimas išjungtas įraše Apetitas visuomet sumažėja pirmomis ligos dienomis

Apetitas visuomet sumažėja pirmomis ligos dienomis

Written by

Apetitas visuomet sumažėja pirmomis ligos dienomis. Blogai daro tie tėvai, kurie įvairiausiais būdais bando vaiką pamaitinti. Pavyzdžiui, kiekvieną tiršto maisto kąsnį duoda užsigerti kompotu, kisieliumi ar pienu. Vaikas užmiršta kramtyti, pasunkėja virškinimas, pablogėja apetitas. Vaiko būklei pagerėjus, apetitas atsiranda savaime.

Yra tėvelių, kurie sveikus vaikus stengiasi pavalgydinti, sekdami jiems pasakas, su jais žaisdami. Taip nedarykite! Kai vaikas valgydamas nejaučia malonumo, maistas blogiau virškinamas ir pasisavinamas. Jeigu jis atsisako valgyti, geriau praleiskite 1-2 maitinimus, pagirdykite jį arbata arba pienu.

Apetitą mažina ir maisto gausumas bei perteklius namuose. Kai visko pilna, vaikas nebežino, ko nori. Jeigu pradėjęs valgyti vaikas ima prie stalo maivytis, ramiai įspėkite jį, kad maistas nuo stalo bus nuimtas ir jis liks nevalgęs. Jeigu tai nepadeda, maistą ramiausiai paimkite.

Sekantį kartą vaikui siūlykite valgyti tik tuomet, kai ateina laikas. Geriausia duoti tą patį patiekalą, žinoma, nepamokslaujant ir nepriekaištaujant, arba kitą, kurį visi tuo laiku valgo. Jeigu vaikas vis tiek blogai valgo, kreipkitės į apylinkės vaikų ligų gydytoją.

Vaiko sveikatai turi įtakos maisto kokybė ir jo paruošimas. Todėl vaikų maitinimui skirtus produktus reikia tinkamai laikyti. Pavyzdžiui, mėsos ir žuvies produktus laikykite sušaldytus šaldytuve, švarioje taroje. Riebalus sandariai įpakuokite, laikykite irgi tamsoje. Sausus maisto produktus – miltus, džiūvėsius, džiovintus vaisius, kruopas – laikykite ne per daug sausoje vietoje, o prieš gamindami valgius, įsitikinkite, ar juose nėra kenkėjų, ar produktai nesupeliję.

Vaikų maitinimui netinka sudygusios ar pažaliavusios bulvės, burokėliai, morkos, svogūnai ir kitos daržovės. Visada, prieš ruošdami patiekalus iš vaisių, daržovių, uogų, juos gerai nuplaukite ir nuplikykite karštu vandeniu. Virtos mėsos, daržovių nepjaustykite tuo pačiu peiliu ir ant tos pačios lentos, ant kurios buvo apdorojama žalia mėsa, žuvis, daržovės.

Rankos ir virtuvės įrankiai turi būti nepriekaištingai švarūs. Indus prieš naudojimą išplaukite verdančiu vandeniu. Baigę doroti žalią mėsą, žuvį arba žalias daržoves, su muilu nusiplaukite rankas. Ypač svarbu, kad ten, kur ruošiamas maistas, nebūtų musių, tarakonų, skruzdėlių, graužikų.

Vaikams duokite tik virtus vištų kiaušinius. Žąsų, ančių, kalakutų kiaušiniai vaikų maitinimui netinka, nes juos organizmas sunkiai pasisavina. Vaikams neduokite vyšnių, slyvų, abrikosų, persikų ir migdolų kauliukų branduolių, taip pat nevartokite jų kaip prieskonių.

Prieš valgį (20-30 min.) vaiko dėmesį nukreipkite nuo judrių žaidimų ir kartu su juo ruoškitės valgyti. Tada pradeda išsiskirti skrandžio sultys- pagerėja apetitas. Antrais trečiais gyvenimo metais mokykite vaiką padengti stalą, o pavalgius – ji nuvalyti. Vaikas turi pavalgyti arba jį reikia pamaitinti per 30 minučių.

Patiekalus į stalą paduokite paeiliui. Jie turi būti ne per karšti ir ne per šalti, skanūs ir gražiai patiekti. Vaikus maitinkite tik iš jiems skirtų indų.

Nuo mažumės ugdykite įprotį prieš valgį nusiplauti rankas. Kai tik vaikas sugeba rankose išlaikyti šaukštuką, puoduką, leiskite savarankiškai valgyti.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Sveikata

Comments are closed.