Daugelyje kavinių kaip alternatyva įprastai kavai patiekiama kava be kofeino. Tačiau, priešingai nei manoma, kavoje be kofeino vis tiek yra kofeino, tik daug mažiau nei įprastoje kavoje. Jei tai jus nustebino, skaitykite toliau ir sužinokite apie kavos be kofeino gėrimo privalumus ir trūkumus.
Kava be kofeino – tai tokia pati kava kaip ir įprasta kava, tik iš jos pašalinta didžioji dalis kofeino. Joje vis dar yra labai nedidelis kofeino kiekis, nes nėra būdo jį visiškai pašalinti.
Įprastos kavos puodelyje yra maždaug 95 miligramai kofeino, o kavos be kofeino puodelyje – tik 2 miligramai kofeino.
Yra trys pagrindiniai kavos be kofeino apdorojimo būdai: šveicariškas vandens metodas, anglies dioksidas ir metilo chloridas. Daugiau apie šiuos metodus galite sužinoti perskaitę šį straipsnį.
Šveicariškas vandens metodas – tai kofeino šalinimo procesas, kai kofeinas iš kavos pupelių pašalinamas naudojant vandenį.
Šiuo metodu žalios kavos pupelės mirkomos vandenyje, kad būtų išskirtas kofeinas. Tada vanduo filtruojamas, kad būtų pašalintas kofeinas, ir taip gaunamas žaliosios kavos ekstraktas. Tada ekstraktas dedamas į pupeles, kuriose yra kofeino, ir taip kofeinas iš pupelių pereina į žaliosios kavos ekstraktą.
Anglies dioksidas – tai dujos, kurios susidaro Žemės atmosferai absorbuojant anglies dioksidą iš Žemės paviršiaus.
Pumpuojant anglies dioksidą per kavos pupeles galima atskirti įvairias chemines medžiagas, pavyzdžiui, kofeiną iš kavos.
Metilo chloridas yra chlorintas angliavandenilis, turintis chlorintą centrinį atomą.
Metileno chloridas yra cheminis tirpiklis, naudojamas kofeinui iš kavos pupelių pašalinti. Kadaise dažniausiai buvo naudojamas benzenas, kol buvo įrodyta, kad jis yra kancerogenas. Dabar įmonės perėjo prie kitų cheminių medžiagų, dažniausiai etilacetato ir metileno chlorido.
Tačiau dėl metilchlorido kyla ginčų, nes didelis jo kiekis gali būti toksiškas ir pažeisti centrinę nervų sistemą.
Teismas nusprendė, kad maži metileno chlorido pėdsakai kavoje be kofeino nekelia susirūpinimo, nes didesni nei 0,001 % likučiai yra draudžiami.
Klausimas, ar kava be kofeino jums sveika, priklauso nuo jūsų individualios sveikatos būklės ir ligos istorijos. Kavoje be kofeino vis dar yra daug tų pačių antioksidantų kaip ir įprastoje kavoje, todėl jei norite atsisakyti kofeino, bet vis tiek norite kavos naudos, kava be kofeino yra sveikas pasirinkimas. Kava be kofeino taip pat padeda žmonėms, kurie yra jautrūs kofeinui, bet mėgsta kavos skonį. Kitas puikus pasirinkimas, jei vis dar norite gauti kofeino, bet mažesnį jo kiekį, yra pusės kavos kava.
Ar, atsižvelgiant į naujausius tyrimus, kavos mėgėjai turėtų pereiti prie kavos be kofeino?
Kavos be kofeino gėrimo nauda ir trūkumai priklauso nuo kiekvieno žmogaus.
Kavos be kofeino gėrimo nauda yra ta, kad joje yra mažiau kofeino nei įprastoje kavoje, o tai gali būti naudinga žmonėms, kurie yra jautrūs kofeinui arba nori sumažinti jo suvartojimą. Bekofeininė kava taip pat turi tą pačią naudą sveikatai kaip ir įprasta kava, įskaitant insulto ir Parkinsono ligos rizikos mažinimą, ir netgi gali padėti apsisaugoti nuo tam tikrų rūšių vėžio. Kavos be kofeino gėrimo nauda.
Kava be kofeino gali padėti pagerinti darbingumą.
Daugelis žmonių yra jautrūs kofeinui ir gerdami kavą gali patirti neigiamą šalutinį poveikį, pavyzdžiui, nemigą, nerimą, širdies plakimą, aukštą kraujospūdį ir nerimą. Kava be kofeino yra geras būdas mėgautis kavos skoniu be neigiamo kofeino poveikio.
Kofeinas gali sukelti nemažai sveikatos problemų, įskaitant nemigą, širdies plakimą ir kitas problemas. Kofeinas yra stimuliatorius, diuretikas ir rūgštingumą didinanti medžiaga, todėl gali paaštrinti tokias ligas kaip rėmuo ir miego sutrikimai. Jei susiduriate su šiomis problemomis, kofeino poveikį gali padėti sumažinti kava be kofeino.
Kofeino sukeltas nerimas yra dažnas šalutinis kofeino poveikis. Kofeinas gali sukelti nerimą ir nervingumą bei tai, ką vadiname “drebėjimu”. Tačiau svarbu pažymėti, kad kava nesukelia nerimo, tačiau ji gali sustiprinti simptomus žmonėms, kurie jau yra linkę į nerimą.
Jei patiriate nerimą ir geriate įprastą kavą, galite pereiti prie kavos be kofeino, jei pastebėsite, kad nerimas nuo kavos sustiprėja.
Kavos gėrimas gali sukelti virškinimo problemų, pavyzdžiui, dehidrataciją. Naujausi tyrimai vis dar atliekami siekiant nustatyti tikslų kavos poveikį virškinimo sistemai. Galiausiai, kiekvieno žmogaus organizmas yra skirtingas, todėl turite žinoti savo unikalius sveikatos poreikius.
Yra tam tikrų galimų kavos be kofeino gėrimo trūkumų, pavyzdžiui, kavoje gali būti daugiau tam tikrų cheminių medžiagų nei įprastoje kavoje arba ji gali būti ne tokia veiksminga saugant nuo tam tikrų ligų.
Bekofeininėje kavoje taip pat gali būti:
Kai kuriose kavose be kofeino yra metilo chlorido, kuris yra cheminė medžiaga, randama dažų valikliuose. Didelės šios cheminės medžiagos koncentracijos poveikis žmonėms gali turėti sunkų neurologinį poveikį, o ilgalaikis jos poveikis gyvūnams gali sukelti centrinės nervų sistemos sutrikimus.
Rinkdamiesi kavą be kofeino, būtinai patikrinkite etiketę, kad sužinotumėte, kokiu būdu ji buvo be kofeino. Dauguma kavos be kofeino, ant kurios nenurodyta, kaip ji buvo be kofeino, buvo pagaminta naudojant metilo chloridą, kuris gali būti ne visiškai saugus.
Diskutuojama, ar kava be kofeino turi kokį nors poveikį cholesterolio kiekiui žmogaus organizme. Kai kurie tyrimai rodo, kad ji gali padidinti cholesterolio kiekį, o kiti neranda jokio poveikio. Šiuo metu įrodymai nėra vienareikšmiai, tačiau jei turite problemų su cholesterolio kiekiu, galbūt norėsite aptarti šį klausimą su gydytoju.