Pietų Amerikos rytuose esanti Brazilija užima beveik pusę žemyno ploto – tai penkta pagal dydį pasaulio valstybė – ir ribojasi su dešimčia šalių bei Atlanto vandenynu. Šiaurės vakaruose plyti didžiulis Amazonės baseinas, kurį supa Gvianos kalnynas. Vidurio vakaruose daugiausia plyti plokščia Savanos ir uolų atodangų plynaukštė.
Šiaurės rytuose daugiausia plyti pusiau sausringos plynaukštės, o rytuose ir pietuose yra kalnuoti kalnai ir derlingi Brazilijos aukštikalnių slėniai bei siauros derlingos pakrančių lygumos.
Amazonės baseinas yra karštas, drėgnas ir šlapias; likusi Brazilijos dalis yra vėsesnė ir sausesnė, su sezoniniais svyravimais. Šiaurės rytuose vyrauja sausros. Dauguma brazilų gyvena miestuose pakrantėje ir centrinėje plynaukštėje, daugiausia San Paule, Rio de Žaneire, Belo Horizontėje ir Salvadore. Brazilijoje gausu naudingųjų iškasenų ir energijos išteklių.
Brazilija yra didžiausia pasaulyje kavos gamintoja, taip pat cukraus, kakavos, sojos pupelių, kukurūzų ir jautienos gamintoja. Taip pat svarbi medienos gamyba ir žvejyba. Brazilija yra pagrindinė geležies, boksito ir mangano rūdų, cinko, vario, alavo, aukso, taip pat naftos ir anglies gamintoja. Apdirbamoji gamyba sudaro ketvirtadalį nacionalinių pajamų. Pramonės produkcija apima maisto produktus, mašinas, geležį, plieną, tekstilę, automobilius, vaistus, chemikalus, rafinuotą naftą, metalo gaminius ir popieriaus gaminius. Kavos rinka sudaro 2 % Brazilijos BVP.
Daugiausia eksportuojama mašinų, metalo rūdų, automobilių, metalo gaminių, kavos pupelių, sojos produktų, elektros ir elektronikos prekių bei apelsinų sulčių. Nepaisant gamtos turtų ir vienos didžiausių pasaulio ekonomikų, Brazilijoje didėja skurdo lygis. Po didelio augimo šio amžiaus pradžioje Brazilijos ekonomika nukentėjo dėl politinio nestabilumo.
Arabica ir Robusta
Brazilija visada buvo didžioji arabikos kavos tiekėja, tačiau ji yra antra pagal dydį “Robusta” kavos gamintoja, kuri sudaro apie 20 proc. jos produkcijos. Nuo dešimtojo dešimtmečio vidurio didelę dalį naujų sodinukų, ypač naujuose kavos plotuose, sudarė “Robusta”.
Brazilija visuomet buvo suvokiama kaip kiekio tiekėja, tačiau pastarąjį dešimtmetį Brazilijoje prasidėjo kokybės revoliucija ir šiandien ji tiekia apie 4 mln. maišų aukštos kokybės kavos.
Malonu žinoti
Iki šiol didžiausia šalis gamintoja. Eksporto srityje Vietnamas artėja prie Brazilijos. Ar per ateinantį dešimtmetį Azijos šalis taps didžiausia eksportuotoja?
Brazilijos derlius ir didžiulis vietinis vartojimas yra pagrindiniai pasaulinės pasiūlos ir paklausos veiksniai. Brazilijos vidaus vartojimas sudaro apie 22 mln. maišų ir tikimasi, kad jis toliau augs, daugiausia dėl kokybės. Brazilijos vartotojai turėjo įprotį gerti prastos kokybės ir tamsiai skrudintą kavą, tačiau šis įprotis keičiasi.
Kavos plantacijos buvo Brazilijos ekonomikos variklis XIX a. antrojoje pusėje ir XX a. pradžioje. Tai padarė didelę įtaką Brazilijos kultūrai, pavyzdžiui, įpročiui anksti ryte gerti “cafezinho” kavą “padarias” kavinėse arba vartoti žodį “kava” daugelyje kalbos posakių.
Brazilijos kavos derlingumas išaugo pradėjus mechanizuoti kavos ruošimo procesą, kuris prasidėjo 9-ojo dešimtmečio pabaigoje ir 2000 m. Šiandien mašinos tampa vis prieinamesnės ir kompaktiškesnės. Ūkininkai mažina gamybos sąnaudas ir derliaus nuėmimo vėlavimą, nes naujomis mašinomis kavą galima nuimti kalnuose.
Brazilijos kavos rinka taip pat susiduria su daugybe iššūkių: didėjančios darbo jėgos kainos, klimato kaita ir ūkininkų įpėdinystė – tai tik keletas iš jų gamybos srityje.
Istoriniai kavos kainos pikas yra susijęs su oro sąlygomis Brazilijoje: 1975, 1985 ir 1994 m. šalnos ir 2014 m. sausra.
Pasakojimas
Kavos istorija Brazilijoje prasideda nuo romantikos. 1727 m. Prancūzijos Gvianos gubernatoriaus žmona grafienė d’Orvilliers padovanojo keletą kavos uogų gerbėjui, seržantui majorui Francisco de Melo Palheta. Kava jau buvo madingas gėrimas visoje Europoje, o Prancūzijos karalius Liudvikas XV planavo sukurti monopoliją ir auginti ją tik Prancūzijos kolonijose. Tačiau Palhetai, kuris buvo atvykęs su oficialia misija pas gubernatorių, grafienė davė išgerti puodelį kavos. Jis taip audringai gyrė kavą – ir norėjo daugiau sužinoti apie kavamedį – kad grafienė nusivedė jį aplankyti kavos plantacijos. Ten ji padovanojo Palhetai brangią dovaną – kavos uogas. Su dovana, tūkstančiu sėklų ir keliais auginiais Palheta grįžo į savo tėvynę Braziliją, kur kavamedis turėjo rasti savo natūralius namus. pirmieji kavamedžiai buvo auginami kalnuotame regione už Rio de Žaneiro miesto, netoli Minas Žeraiso. Šiandien šiame regione kava nebeauginama, o pagrindinės pajamos – turizmas. Stebėtina, kad po to, kai buvo auginami Rio de Žaneire, kavamedžiai buvo auginami San Paulo regione, tik po šių dviejų ciklų kavamedžiai pradėti auginti Minas Žeraise.
Santosas yra didžiausias Pietų Amerikos uostas, kurio svarba vis didėja dėl modernizacijos. Taip pat verta paminėti, kad jis susiduria su taršos problemomis, dėl kurių kyla pavojus, kad gabenant kavą ji gali būti užteršta kvapais. Tai dar labiau padidėja, jei krovinių gabenimas vėluoja ir kava uoste lieka ilgesnį laiką.
Per Santos uostą taip pat eksportuojama sausajame uoste, pavyzdžiui, Varginha uoste, paruošta kava. Šiandien šis eksportas sudaro nedidelę viso kavos eksporto dalį, tačiau sparčiai auga.
Tipiškos Brazilijos kavos rūšys yra Mundo Novo, Catuai, Caturra, Bourbon, Catucai, Acaiá ir Obatã.
Pagal regioną
Įvairūs regionai pasižymi savitomis savybėmis dėl dirvožemių, oro sąlygų, reikalingos darbo jėgos įvairovės,…
Dažniausiai naudojami šie regioniniai pavadinimai: Cerrado, Santos, Sul de Minas, Parana, Poços de Caldas, Mogiana, Bahia (plautoms kavoms) ir Rio/Minas (riado kavoms).
Brazilijoje gaminama “Robusta” kava vadinama “Conillon”.
Geografiniu požiūriu kavos regionai yra šie:
Minas Žeraisas (Minas Gerais)
Didžiausią kavą gaminančią valstiją galima suskirstyti į 4 regionus:
Minaso pietinė dalis (“Sul de Minas”)
Nedidelių ūkių regionas, kuriame pagaminama apie 8-10 mln. maišų kalnuose auginamos kavos. Didelis aukštis virš jūros lygio, raižytas kraštovaizdis ir palankus klimatas kavai auginti: lietūs daugiausia lyja tais mėnesiais, kai vystosi vaisiai, o derliaus nuėmimo mėnesiais būna sausa.
Cerrado
Kavos auginimas savanoje yra Brazilijos kavos technologijos pergalė. Savana yra reta teritorija, kurią palaipsniui užėmė didelės kavos plantacijos, kuriose naudojamos pažangiosios technologijos. Čia vyrauja aukštumų plokščiakalnio klimatas. Kadangi metų laikai aiškiai apibrėžti, vaisiai noksta tolygiai, o derliaus nuėmimo metu beveik nebūna lietaus. Savanos kavos perdirbamos naudojant natūralią sistemą, o šiandien vis labiau populiarėja lukštentos kavos uogos.
Matas de Minas:
Matas de Minas: Zona da Mata regionas yra prie Rio de Žaneiro valstijos sienos. Tai didžiausias Rio Minas kavos gamintojas.
Minas Chapada:
Tai nedidelis regionas valstijos šiaurėje, tačiau jame gaminama aukštos kokybės lukštenta kava.
San Paulas
Padalytas į 2 pagrindinius gamybos regionus:
Mogiana
Regionas labai panašus į kaimyninį pietinį Minaso regioną. Kavamedžiai čia auginami tarp krūmynų, ganyklų ir kitų kultūrų. Šiame regione yra daug kavos augintojų šeimų, kai kurios jų dirba dideliuose tradiciniuose ūkiuose, kitos – mažesniuose, modernesniuose. Naudojant modernias technologijas ir kalnų kavos kultūrą, gaunama aukščiausios kokybės lukštenta kava.
Vidurio vakarai (Garça, Marilia ir Piraju)
Šiame regione kava gaminama dideliuose ūkiuose, taikant tradicinę gamybos sistemą. Nors atrodo, kad gamyba mažėja, tačiau didėja susidomėjimas geresnės kokybės lukštentos kavos gamyba.
Espírito Santo
Valstija padalinta į du regionus: šiauriniame regione gaminama Robusta (conillon capixaba) tiek dideliuose, tiek mažuose ūkiuose, o vakariniame – tipiškos kalnų kavos, dažniausiai mažesnėse valdose palei Minas Žeraiso sieną. Šiame regione gaminamos ir lukštentos, ir natūralios kavos.
Parana
Šioje valstijoje, kuri anksčiau buvo antra pagal dydį kavos gamintoja Brazilijoje, šiandien taikoma sava gamybos technologija.
Matydami, kad kavos pasėlius sunaikina dažnos šalnos, Paranos augintojai sukūrė naują “artimo sodinimo sistemą”. Dabar, kai viename hektare auga daugiau augalų, medžiai ne tik geriau apsaugomi nuo šaltų vėjų, bet ir užtikrinamas tolygesnis derlius.
Bahia
Šioje valstijoje, pasižyminčioje įvairiu klimatu, kava auginama trijuose skirtinguose subregionuose:
Pietų Bahija (Sul da Bahia):
Daugiausia auginama Robusta kava dideliuose ūkiuose.
Chapada (Planalto da Bahia):
Bahijos centre esančiame regione daugiausia auginama Arabikos kava. Čia vyrauja lukštenimas.
Bahia Cerrado:
Šį į vakarus nuo Bahijos esantį regioną galima drąsiai laikyti nauja Brazilijos kavos auginimo riba. Šiuolaikinės technologijos plačiai taikomos tiek drėkinimo, tiek derliaus nuėmimo metodams. Šiame regione auginamos šios trys kavos rūšys: Natūrali, plėšyta ir lukštentos uogos.
Rondônia
Šioje valstijoje daugiausia auginama Robusta kava. Ji yra pačiame Amazonės regiono centre.
Didelė dalis kavos nėra plaunama ar fermentuojama. Kava surenkama tik vieną kartą, paskleidžiama terasose, kad išdžiūtų, ir galiausiai vežama į sausą malūną. Manome, kad Brazilijoje išplaunamos arabikos kiekis sudaro 15 %, t. y. 4,5 mln. maišų.
Rinkimas
Beveik pramoninė daugelio didesnių ūkių koncepcija ir palyginti lengvai pasiekiamos vietovės leidžia šiuolaikinėse plantacijose skinti derlių mechanizuotai.
Tam naudojamos dviejų tipų mašinos: viena iš jų panaši į alyvuogių derliaus nuėmimo mašinas ir tik purto medžius. Kitos rūšies mašinos yra nuimančios šakas: jos visiškai nupjauna šakas ir taip sumaišo prinokusias pupeles su neprinokusiomis, taip pat lapus ir šakeles. Ši mašina naudojama tik Robusta
Šis nuėmimas imituoja Brazilijoje rankomis renkamas pupeles, priešingai nei kitose auginančiose šalyse, kur kelis kartus lankantis prie to paties medžio renkamos tik prinokusios pupelės.
Rinkimas
Vietos inžinieriai taip pat sukūrė “derriçadeiras”. Tai kompaktiška mašina, kurią sudaro variklis ir mechaninė ranka, kurią nešioja rinkėjas. Ši mašina leidžia skynėjams patrigubinti savo darbo našumą ir padidinti pajamas.
Skalbimas
Pastebime vis daugiau pastangų kurti plautą kavą. Rezultatai kol kas nėra stabilūs, nes trūksta paruošimo patirties.
Be to, aukščio virš jūros lygio trūkumas ir fermentacijos proceso nebuvimas neleidžia pagaminti aukščiausios klasės plautos kavos.
Malonu žinoti
Brazilija yra viena iš nedaugelio šalių, kuriose vyšnios nuo šakų ne skinamos, o nuimamos. Prinokusios ir neprinokusios pupelės renkamos vienu metu.
Didelę dalį pasėlių išaugina dideli pramoniniai ūkiai. Šie augintojai yra gerai kapitalizuoti, juo labiau kad pastaraisiais metais jiems buvo naudingos didelės kavos kainos, daugiausia dėl devalvuoto realo. Brazilijos kavos ūkiai paprastai yra dideli, kartais juose auga daugiau nei milijonas ar net milijonai medžių. Kai kuriais atvejais šie ūkiai gali būti savarankiški maži kaimai, kuriuose užtikrinamas gana geras pragyvenimo lygis ūkio darbininkams, nors laikui bėgant tokių kaimų vis rečiau pasitaiko.
Brazilijos ūkių mechanizavimo procesas lėmė kaimo darbininkų išvykimą į netoliese esančius miestus ar net didmiesčius. Iš šiaurės rytų valstijų atvykstanti darbo jėga dar labiau suintensyvėja, kai derliaus nuėmimo sezono metu migruoja darbo jėga, padedanti nuimti derlių.
Derliaus nuėmimo sezono metu ypač įdomu stebėti brazilų “klasifikatorius” (kavos ragautojus ir (arba) supirkėjus), intensyviai dirbančius eksportuotojų biuruose ir klasifikuojančius kavą. Kai kuriuose biuruose gali būti net 15 besisukančių kavos degustavimo stalų, prie kurių “Klasifikatoriai” nuolat degustuoja įvairias atvežtas kavas ir jas klasifikuoja pagal pastebėtas savybes. Nuolatinė šių žmonių veikla ir nuolatinis šnekučiavimasis gali būti išties nuostabus reginys, ypač derliaus sezono įkarštyje.
Dauguma Brazilijos eksportuotojų yra linkę per daug reklamuotis, agresyviai siūlydami išankstinius kontraktus. Dažniausiai dėl to dažnai tenka kovoti, kad iš augintojų laiku gautų reikiamą kavos kiekį. Didelis vidaus vartojimas, kartais nepastovaus realo kurso ir vietinės kavos biržos (Bolsa) įtaka lemia, kad vidaus rinka gyvena savo gyvenimą.
Buvo laikas, kai Brazilijoje veikė dvi eksportuojančios asociacijos (ABECAFÉ – Brazilijos kavos eksportuotojų asociacija ir FEBEC – Brazilijos kavos eksportuotojų federacija). Jos susijungė į “Cecafe”.
Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.