Indija yra septinta pagal plotą šalis, antra pagal gyventojų skaičių (daugiau kaip 1,2 mlrd. žmonių) ir daugiausiai gyventojų turinti demokratinė valstybė pasaulyje. Tankiausiai apgyvendintos šiaurinės provincijos, tačiau dideli miestai išsidėstę visoje šalyje.
Čia atsirado keturios pasaulinės religijos – hinduizmas, budizmas, džainizmas ir sikhizmas, o judaizmas, zoroastrizmas, krikščionybė ir islamas atkeliavo I tūkstantmetyje ir taip pat padėjo formuoti įvairialypę regiono kultūrą. Branduolinį ginklą turinti valstybė ir regioninė galybė turi trečią pagal dydį nuolatinę kariuomenę pasaulyje. Didžiąją Pietų Azijos valstybės Indijos dalį užima pusiasalis, įsiterpęs į Indijos vandenyną tarp Arabijos jūros ir Bengalijos įlankos. Pusiasalio centre yra Dekano plynaukštė, kurią iš abiejų pusių riboja kalvų grandinės – Vakarų Gatai ir žemutiniai Rytų Gatai, pereinantys į siauras pakrantės lygumas. Į šiaurę plyti plati lyguma, kurią drenuoja Indo, Gango ir Brahmaputros upės bei jų intakai. Lygumoje intensyviai ūkininkaujama ir ji yra labiausiai apgyvendintas regionas. Vakaruose plyti Taro dykuma. Klimatas pasižymi ryškiu sezoniniu svyravimu: karštasis sezonas trunka nuo kovo iki birželio, musoninis sezonas – nuo birželio iki spalio, o šaltasis sezonas – nuo lapkričio iki vasario.
Indija yra federacija, kurią sudaro 28 valstijos ir 7 sąjunginės teritorijos, ir yra septinta pagal dydį ekonomika pasaulyje. Žemės ūkis, miškininkystė ir žuvininkystė sudaro trečdalį šalies produkcijos ir du trečdalius darbo vietų. Pagrindinės eksporto prekės yra naftos produktai, tekstilės gaminiai, juvelyriniai dirbiniai, programinė įranga, inžinerinės prekės, chemikalai ir odos gaminiai. Pagrindiniai importo produktai – žalia nafta, mašinos, brangakmeniai, trąšos ir chemikalai.
Indijos gyventojai turi vis didesnę kavos paklausą. Kavos įpročiams įtakos turi tūkstantmečio arbatos kultūra: labiausiai vertinama tirpi ir tirpi kava.
Kavos gimimas Indijoje
1670 m. šventasis, vardu Baba Budanas, leidosi į piligriminę kelionę iš Indijos į Meką. Grįždamas atgal, jis turėjo keliauti per Jemeną, kai Močos uoste išgėrė puodelį kavos. Jis buvo taip sužavėtas, kad kontrabanda nusivežė 7 kavos pupeles, prisisegęs jas prie krūtinės. Paskui jas pasodino Čikmagalūre, Karnatakoje, kur kalva buvo pavadinta jo vardu – Baba Budan Giris. XVIII a. britų verslininkai pradėjo kurti komercines plantacijas, kurios metams bėgant išaugo į dabartinę kavos pramonę.
Tiek arabikos, tiek robustos kavos rūšys.
Indijos kava daugiausia auginama pietinėse Karnatakos, Keralos ir Tamil Nadu valstijose – trijose valstijose, kurios dažnai vadinamos Indijos kavos juosta. Ne mažiau kaip 60 % produkcijos sudaro “Robusta” kava. Indiška Robusta turi labai gerą reputaciją ir už ją paprastai mokama nemaža priemoka. Plautos Robustos gamyba viršija 20 000 tonų per metus. Plautos arabikos vadinamos “plantacijų” kava. Neplauta (natūrali) kava vadinama “Cherry Arabica”. Smulkieji augintojai pagamina 60 % visos produkcijos. Didžiąją dalį plantacijų kavos gamina stambūs augintojai (10 ha ir daugiau).
Musoninis Malabaras
1960 m., kai Indijos prekybininkai į Skandinaviją gabeno aukštos kokybės arabiką, nedaugelis suprato, kad jie netrukus sukurs naują madą, kuri užkariaus pasaulio rinkų vaizduotę. Atviroje jūroje iki 10 savaičių plaukiojusios kavos pupelės sugėrė sūrią drėgmę, fiziškai ir chemiškai pakito, todėl įgavo savitą švelnų skonį. Šios kavos pupelės buvo populiarios tarp Norvegijos, Švedijos ir Danijos vartotojų. Po kelerių metų greitesnės laivybos paslaugos sutrumpino kelionę iki keturių savaičių, todėl jūros drėgmė nebeatliko įprasto vaidmens. Prie šio ypatingo skonio pripratę klientai privertė Indiją skatinti sūrumą vakarinėje pakrantėje ir gaminti garsiąją “Monsoon Malabar” – populiarią kavą, kuri dabar visame pasaulyje pripažįstama kaip gurmaniškas puodelis.
Dešimtajame dešimtmetyje valstybinė kavos valdyba pradėjo atskirai skaičiuoti specializuotos kavos eksportą. Indija per metus eksportuodavo vos 2500 tonų kavos, palyginti su keliais šimtais tonų, eksportuotų praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje. Bėgant metams šalyje atsirado naujų rūšių, pavyzdžiui, “Mysore Nuggets” ir “Robusta Kaapi Royale”, kurios abi priskiriamos gurmaniškoms, nes gaminamos iš specialiai nustatytų dydžių kavos pupelių. Nors šiuo metu skaičiuojama, kad apie 200 augintojų augina aukščiausios kokybės kavą, kuri vėliau perdirbama į gurmaniškas veisles, tačiau dėl prastos rinkodaros ir nevienodos kokybės kavos rūšys pripažįstamos lėtai ir tai stabdo šį judėjimą. Mažos kainos ir priemokų trūkumas taip pat atgraso gurmanų kavos gamintojus.
Kaip ir didžioji dauguma Indijos ekonomikos sektorių, kavos pramonė kenčia nuo logistikos problemų ir investicijų trūkumo. Indija turi darbo jėgos ir derlingų žemių, kad galėtų gerokai padidinti gamybą
Indiška kava yra nepaprastas gėrimas, pasižymintis intriguojančiu subtilumu ir stimuliuojančiu intensyvumu. Indija yra vienintelė šalis, kurioje visa kava auginama pavėsyje. Paprastai švelni ir ne per daug rūgšti, ši kava pasižymi egzotišku sodriu skoniu ir puikiu aromatu.
Robusta auga 500-1000 m aukštyje, o arabica – 1000-1600 m aukštyje. Dideliame aukštyje esančiuose arabikos ūkiuose sunkiau drėkinti, todėl daugiausia drėkinama žemesniame aukštyje. Robusta ūkiuose, todėl produktyvumas yra didesnis, o žydėjimas – tolygus, todėl vaisiai prieš derliaus nuėmimą vienodai sunoksta.
Lietaus sezonas, vadinamas musonu, prasideda birželio mėn. ir baigiasi spalio mėn. Plantacinę kavą reikėtų vežti prieš prasidedant musonų sezonui, nes dėl didžiulės drėgmės ši kava išbluksta. Tinkamai pergamente laikoma plantacinė kava geriau atlaiko šiuos oro pokyčius. Kokybišką “Arabica” kavą, labai jautrią drėgmei, geriausia eksportuoti prieš nesibaigiant Indijos musonams, kurie trunka nuo birželio iki spalio mėn.
Dėl dvišalių tarpvyriausybinių susitarimų, įskaitant barterinę prekybą, Rusija visada buvo viena didžiausių Indijos pirkėjų. Rusija iš Indijos daugiausia importuoja tirpią kavą. Daugelį metų Rusija buvo pagrindinė Indijos kavos pirkėja. Tik pradėjus liberalizuoti rinką, iš Indijos kavą pradėjo importuoti ir kitos šalys. Šis liberalizavimas prasidėjo 1992 m. ir buvo baigtas 1996 m.
Italija taip pat turi senas indiškos kavos pirkimo tradicijas. Aštuntajame dešimtmetyje importas sumažėjo, nes Rusija tuo metu suvartojo daugiau kaip 80 % visos Indijos produkcijos. Italijai visada reikėjo indiškos robustos kavos, nes ji yra labai svarbi itališkos espreso kavos sudedamoji dalis.
Arabica
Sln.795: selekcija 795 yra bene populiariausia arabika, išleista 1940-aisiais, pasižyminti dideliu derliumi, stambiomis pupelėmis, aukščiausia kokybe ir
santykiniu atsparumu lapų rūdims. Ši selekcija buvo sukurta naudojant “Kents Arabica”, garsėjančią savo kokybe.
Sln.9: ši veislė yra Etiopijos arabikos kolekcijos “Tafarikela” (aukščiausia puodelio kokybė) ir “Hybrido-de-Timor” (atsparumas) kryžminimas.
Kents: “Kents” yra ankstyviausia arabikos veislė, kurią dėl išskirtinės puodelių kokybės 1920 m. atrinko to paties pavadinimo anglų sodintojas.
Cauvery: Ši veislė yra “Caturra” (Burbono veislės mutantas, žinomas dėl didelio derliaus ir kokybės) ir “Hybrido-de-Timor” kryžminimas.
(atsparumas)
Robusta
Sln.3 R (CxR): Tai hibridinė veislė, sukurta tarpveislinės hibridizacijos būdu, kurioje dalyvauja C. congensis (kompaktiškas krūmas, nusvirusios šakos ir
geresnė pupelių kokybė) ir C. canephora.
Sln.1 R (S.270, S.274): Priklauso pirmajai “Robusta” selekcijos serijai, sukurtai Indijos Centriniame kavos tyrimų institute. Botaninės kilmės kava
rūšies Canephora Pierre ex Froehner, atrinkta dėl didelio derliaus ir tvirtų pupelių.
Pagal regioną
Anamalais (Tamil Nadu)
Šiame regione esančiuose laukinės gamtos draustiniuose gyvena dėmėtieji leopardai, o plantacijose auginamos puikios, aukštos kokybės arabikos, tarp jų ir egzotiškosios Kents.
Aukštis: 1000-1400 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 2500-3000 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Arabica
Bendras kavamedžių plotas: 2500 ha
Vidutinė produkcija: 1 500 MT
Pagrindinės veislės : S.795, Cauvery, Sln.9
Pagrindinės tarpinės kultūros: pipirai, apelsinai, bananai
Araku slėnis (Andhra Pradešas)
Šiame vaizdingame slėnyje gyvena spalvingos papūgos, todėl neretai čia galima pamatyti būrį žieduotų raudonų ir žalių paukščių, besiraitančių tarp medžių.
Aukštis: 900-1100 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1000-1200 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Arabica
Bendras kavamedžių plotas: 20 000 ha
Vidutinė produkcija: 3 100 MT
Pagrindinės veislės : S.795, Sln.4, Sln.5, Cauvery
Pagrindinės tarpinės kultūros: pipirai, mangai, sakurų vaisiai, daržovės
Bababudangiris (Karnataka)
Bababudanai iš Jemeno atsivežė septynias “stebuklingąsias” pupeles ir pasodino jas aukštose šio regiono kalvose. Čia dažnai pastebimi elniai, ganantys šalia plantacijų, kuriose gausu sodrių arabikų.
Aukštis: 1000-1500 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1750-2200 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Arabica
Bendras kavamedžių plotas: 15 000 ha
Vidutinė produkcija: 10 500 MT
Pagrindinės veislės : S.795, Sln.9, Cauvery
Tarpinės kultūros: pipirai, kardamonas, arekutai
Biligiris (Karnatka/Tamil Nadu)
Be sodrios arabikos, šis regionas garsėja sambaru – didžiausiu Indijos elniu su didžiuliais ragais.
Aukštis: 1500-2000 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1100-1200 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Arabica
Bendras kavos plotas: 800 ha
Vidutinė produkcija: 700-800 MT
Pagrindinės veislės : S.795, Sln.9, Cauvery
Pagrindinės tarpinės kultūros: apelsinai, bananai, pipirai
Brahmaputra
Galingoji Brahmaputra, tekanti per Šiaurės Rytų valstijas, yra šio regiono, kuriame gyvena vienaragiai raganosiai, gyvybinė arterija. Šis tvirtas gyvūnas gausiai sutinkamas prie
Kazirangos nacionaliniame parke rytinėje Asamo dalyje.
Aukštis: 800-1200 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1500-2000 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Arabica
Bendras kavamedžių plotas: 5 000 ha
Vidutinė produkcija: 300 MT
Pagrindinės veislės : S.795, Cauvery
Pagrindinės tarpinės kultūros: ananasai, pipirai, šakočiai, daržovės
Čikmagaluras (Karnataka)
Čikmagalūro miškuose ir laukinės gamtos draustiniuose gausu gražuolių povų – Indijos nacionalinio paukščio. Povai mėgsta demonstruoti savo spalvingas plunksnas, ypač per įmantrų poravimosi šokį.
Aukštis: 700-1200 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1000-4500 mm
Pagrindinės kavos rūšys : Arabica, Robusta
Bendras kavamedžių plotas: Arabica – 37 000 ha, Robusta – 23 000 ha.
Vidutinė produkcija: Arabica – 29 000 MT, Robusta – 30 000 MT
Pagrindinės veislės : Arabica – S.795, Sln.5B, Sln.9, Cauvery
Robusta – Peridenia, S.274, CxR
Pagrindinės tarpinės kultūros: pipirai, kardamonas, arekanatas, apelsinas, vanilė
Koorgas (Karnataka)
Sodriose kavos plantacijose šurmuliuoja medunešės bitės, iš kurių gaunamas gardus Koorgo medus, kurį renka vikrūs genčių gyventojai.
Aukštis: 750-1100 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1000-2500 mm
Pagrindinės kavos rūšys : Arabica, Robusta
Bendras kavos plotas: Arabica – 26 000 ha, Robusta – 56 000 ha.
Vidutinė produkcija: Arabica – 24 000 MT, Robusta – 69 000 MT
Pagrindinės veislės : Arabica – S.795, Sln.6, Sln.9,
Cauvery; Robusta – S.274, CxR
Pagrindinės tarpinės kultūros: pipirai, kardamonas, apelsinai, bananai, askaloniniai riešutai
Manjarabad (Karnatka)
Švelniai nuolaidus reljefas su mažais upeliais ir kavos augalais yra natūrali džiunglių paukščių buveinė.Šis geltongalvis paukštis raudonomis šukomis ir įvairiaspalve plunksna paprastai sutinkamas poromis netoli kavos plantacijų.
Aukštis: 900-1100 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1000-2500 mm
Pagrindinės kavos rūšys : Arabica, Robusta
Bendras kavamedžių plotas: Arabica – 31 700 ha, Robusta – 9 400 ha.
Vidutinė produkcija: Arabica – 21 000 MT, Robusta – 9 500 MT
Pagrindinės veislės : Arabica – S.795, Sln.6,Sln.9, Cauvery Robusta – S.274, CxR
Pagrindinės tarpinės kultūros: pipirai, kardamonas, apelsinai, arekanai, bananai
Nilgiris (Tamil Nadu)
Šiame regione esančiose laukinės gamtos draustiniuose gyvena dėmėtieji leopardai, o plantacijose auga puikios, aukštai auginamos arabikos, įskaitant egzotiškąjį Kentą.
Aukštis: 900-1400 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1600-2600 mm
Pagrindinės kavos rūšys : Arabica, Robusta
Bendras kavamedžių plotas: Arabica – 3600 ha, Robusta – 4000 ha
Vidutinė produkcija: Arabica – 1400 MT, Robusta – 2800 MT
Pagrindinės veislės : Arabica – S.795, K ents, Cauvery Robusta – P eridenia, S.274, CxR
Pagrindinės tarpinės kultūros: pipirai, apelsinai, bananai, imbierai, daržovės
Pulneys (Tamil Nadu)
Gerai žinomas šio regiono bruožas – ryškios, į mėlyną varpą panašios Kurinji gėlės, kurios dramatiškai pasirodo kartą per 12 metų. Tačiau metai iš metų vyrauja aukštai augančios arabikos.
Aukštis: 600-2000 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1000-1600 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Arabica
Bendras kavamedžių plotas: 14 000 ha
Vidutinė produkcija: 7 500 MT
Pagrindinės veislės : S.795, Sln.5B, Sln.9, Sln.10, Cauvery
Pagrindinės tarpinės kultūros: apelsinai, bananai, pipirai, kardamonas, daržovės
Sheveroys (Tamil Nadu)
Didingas Gauras, arba Indijos bizonai, įkūnija veržlumą ir jėgą, panašiai kaip čia auginamos drąsių veislių arabikos. Šis didžiulis gyvūnas su didžiule galva ir tvirtomis galūnėmis ganosi žemesnėse šio vaizdingo regiono kalvose.
Aukštis: 900-1500 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 800-1500 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Arabica
Bendras kavamedžių plotas: 5 000 ha
Vidutinė produkcija: 3 000 MT
Pagrindinės veislės : S.795, Cauvery, Sln.9
Pagrindinės tarpinės kultūros: apelsinai, bananai, pipirai
Travancore (Kerala)
Nacionalinė Indijos gėlė lotosas simbolizuoja tyrumą ir grožį. Šios ryškios, kvapnios gėlės su plaukiojančiais lapais ir ilgais stiebais auga sekliuose vandenyse šiame regione, garsėjančiame arabikomis ir robustomis.
Aukštis: 400-1600 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 2000-4000 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Robusta
Bendras kavamedžių plotas: 13 000 ha
Vidutinė produkcija: 9 000 MT
Pagrindinės veislės : S.274, CxR
Pagrindiniai tarpiniai augalai: pipirai, bananai, imbierai, daržovės, vaistiniai augalai
Wayanad (Kerala)
Wayanade gyvena Indijos tigras, Indijos nacionalinis gyvūnas – narsos ir drąsos simbolis.
Aukštis: 600-900 m virš jūros lygio
Kritulių kiekis: 1100-1200 mm
Pagrindinė kavos rūšis : Robusta
Bendras kavos plotas: 67 000 ha
Vidutinė produkcija: 54 000 MT
Pagrindinės veislės : Peridenia, S.274, CxR
Pagrindinės tarpinės kultūros: pipirai, bananai, imbieras, daržovės
Pagal defektus
Išplauta arabikos plantacija
Plantation PB
turi būti “švariai iškraipytas*”; neturi būti “plokščių” (A/B), leistinas 2 % masės nuokrypis; gali būti 3 % masės “Peaberry triage
A plantacija
turi būti “švarus iškraipytas”; neturi būti “PB” su 2 % svorio paklaida; gali būti 2 % svorio “triažo
B plantacija
susideda iš “triage” ir mažų nesmulkintų pupelių, kurių dydis atitinka nustatytą sietą; turi būti šviesių pupelių, laivelio formos pupelių ir dėmėtų pupelių (mažiau nei ketvirtadalis pupelių paviršiaus); neturi būti juodų ir pažeistų pupelių
C plantacija
susideda iš “rūšiuojamųjų” ir mažų sveikų pupelių, kurių dydis atitinka nustatytą sietą; turi būti šviesių pupelių, laivelio formos pupelių ir dėmėtų pupelių (mažiau nei ketvirtadalis pupelių paviršiaus); neturi būti juodų ir pažeistų pupelių
Plantacijos juodosios pupelės
turi būti juodos pupelės, kurių daugiau kaip ketvirtadalis pupelės paviršiaus yra juoda, tamsiai mėlyna arba tamsiai ruda spalva; turi būti pažeistos pupelės, pavyzdžiui, balintos pupelės, dėmėtos pupelės (daugiau kaip ketvirtadalis pupelės paviršiaus), smirdančios pupelės, rūgščios pupelės ir vabzdžių pažeistos pupelės.
Apie “Monsooned Coffee
Neplauta “Arabica” kava keturias-penkias dienas atviruose sandėliuose paskleidžiama 12-20 cm gylyje ir kartkartėmis išgriebiama, kad tolygiai veiktų atmosferos drėgmė.
Vėliau kava supakuojama į nesupakuotus maišus ir sukraunama į eiles, tarp eilių paliekant pakankamą tarpą, kad musoniniai vėjai nuolat ir tolygiai tekėtų per eiles ir sukrautus kavos maišus.
Maždaug kartą per savaitę kava perpilama, perpakuojama arba keičiami ir vėl sudedami maišai. Po šešių ar septynių savaičių kavos spalva pasikeičia į aukso geltonumo spalvą ir laikoma, kad kava visiškai “monsuninė”, kad ji įgautų jai būdingą skonį.
Apie rinkimą
Rinkimas rankomis
Kavos vaisius rankomis skina darbininkai. Paprastai renkami tik prinokę vaisiai, todėl indiška kava yra švelni ir vientisa.
Apie plovimą
Plaunamos arabikos ir plaunamos robustos kavos.
Defektiniai, neprinokę vaisiai pašalinami ir tik prinokę vaisiai minkštinami minkštinimo mašinomis, kad būtų pašalinta išorinė vaisių odelė.
Taikant plovimo būdą, nuskintos uogos minkštinamos, demulčiuojamos, plaunamos, mirkomos vandenyje, lupamos, rūšiuojamos ir rūšiuojamos. Minkštimas atliekamas dviejų arba trijų diskų minkštinimo mašina, demulčiuojama 36 valandas natūralios fermentacijos būdu, plaunama vandens plovimo mašina, o mirkymas trunka 6 valandas.
Galimi netinkamo perdirbimo skoniai
Žalias / neapdorotas
Žalios / žalios kavos skonis, atsirandantis perdirbant kavą ūkyje, atsiranda dėl to, kad kavoje yra neprinokusių uogų. Gleivės, kurios celiuliozės proceso metu veikia kaip tepalas, susidaro tik vaisių nokimo etape, o jų nesant neprinokusiose žaliose kavos uogose, celiuliozės proceso metu jos visiškai susmulkinamos. Indijoje ši problema dar labiau paaštrėja, nes daugelis celiuliozės gamybos įrenginių nėra pritaikyti rūšiuoti neprinokusias uogas. Be to, dėl vandens trūkumo tipiškose auginimo vietovėse ūkininkai aplaidžiai atlieka pergamentinių pupelių “tankumo atskyrimą” po minkštinimo, todėl dėl to kava gali likti “žalia” arba “žalia” skonio.
Pernokusios kavos
Pernokusios kavos skonis atsiranda dėl per daug pernokusių vyšnių derliaus metu. Tokiuose vaisiuose taip pat nėra gleivių dėl natūralios fermentacijos, kuri jas suskaido. Todėl kava taip pat pažeidžiama pulpavimo proceso metu.
Vaisiai
Manoma, kad “vaisinis” skonis atsiranda tiesiogiai dėl uždelsto plaušinimo proceso arba netinkamos fermentacijos ir plovimo. Tokį vėlavimą kartais lemia nepakankamas vandens tiekimas arba elektros energijos trūkumas derliaus nuėmimo dienomis. Kai gleivės ant pupelių paliekamos per ilgai, mikroorganizmų augimas pagreitina fermentų veiklą pupelėse, todėl natūralūs cukrūs virsta rūgštimis, kurios ir lemia “vaisių” skonį.
Stinker
Šis skonis atsiranda dėl higienos reikalavimų neatitinkančių plaušintuvų arba fermentacijos indų, kuriuose praėjusių dienų perdirbimo pupelės lieka plaušintuve arba induose, kur pūva ir užteršia kitą perdirbtos kavos partiją. Be to, dėl neteisingo pulperių reguliavimo pupelės dažnai būna “įpjovimų”, dėl kurių jos tampa pažeidžiamos mikroorganizmų ir galiausiai tampa smirdančiomis.
Perdžiūvusios kavos
Tikriausiai didžiausia kavos skonio problema, su kuria susiduriama ir ūkyje, ir gamykloje. Jis atsiranda dėl to, kad drėgmė ir deguonis patenka į pupelių pluoštą ir neigiamai veikia organines medžiagas, kurios skrudinimo proceso metu sukuria norimą skonį. Ši problema iš esmės kyla dėl nepakankamo džiovinimo, netinkamo laikymo (pavyzdžiui, drėgnoje ar blogai vėdinamoje aplinkoje) arba kavos maišelių, veikiamų per didelio karščio, dėl kurio jie prakaituoja.
Žemės spalvos
Dėl netinkamų džiovinimo metodų atsirandantis skonis, kai kavos pupelės įgauna dirvožemio mikroorganizmų skonį, o purvo barbekiu kavos pupelės yra labai jautrios šiam skoniui. Be to, pažeistos pupelės, kurių pergamentas įtrūkęs, gali sugerti dirvožemio junginius arba plovimo metu naudojamame vandenyje esančias smėlio daleles.
Maišai ir (arba) riebalai
Labai nemalonus skonis, paprastai atsirandantis dėl to, kad gaminant džiuto maišelius naudojama per daug porcijinių aliejų. Kai naudojamo aliejaus procentinė dalis viršija 7 %, prasideda šis nemalonus skonis.
Aštrus, vaistinis, cheminis
Tai nemalonus skonis, paprastai atsirandantis dėl užteršimo sandėliuojant arba naudojant džiuto maišelius, kurie anksčiau buvo naudojami kam nors kitam laikyti.
Apie fermentaciją
Skalbiamam produktui: 36 valandas trunkanti natūrali fermentacija
Siekiant užtikrinti, kad plaunant kavą gleivės lengvai pasišalintų, susmulkinti vaisiai paliekami fermentacijos rezervuaruose ir, priklausomai nuo aplinkos temperatūros, kavos pupelės paliekamos rezervuaruose 8-20 valandų, po to kavos pupelės plaunamos.
Apie džiovinimą
Daugiausia natūralus džiovinimas saulėje, bet taip pat
džiovinimas terasoje: Džiovinant saulėje kava išdėliojama juostomis džiovinimo aikštelėje ir reguliariai grėbiama, kad išdžiūtų tolygiai.
Dirbtinis džiovinimas būgnuose : Naudojant didelius besisukančius oro būgnus, kava išdžiūsta greičiau nei džiovinant patiltėje.
Išskyrus neplautas “musonines” kavas, kurios sąmoningai veikiamos drėgmės 3 mėn.
Apie rūšiavimą
Mechaninis, elektroninis ir rankinis rūšiavimas
Ūkininkai siunčia kavą į džiovinimo gamyklas, kur ji standartiškai nuvaloma nuo pergamento, po to valoma ir rūšiuojama naudojant rūšiuotuvus, pneumatinius separatorius ir elektroninius spalvų rūšiuotuvus. Galutinis rankinis rinkimas suteikia produktui kokybės pranašumą prieš kitas kavas.
Apie augintojus
Augintojai parduoda savo produkciją eksportuotojams arba prekybininkams (kurie vėliau ją parduoda eksportuotojams arba vietos skrudintojams). Palengvinus griežtą Kavos valdybos prekybos režimą, pagal kurį kavą galėjo pirkti ir eksportuoti tik valdyba, ūkininkai suprato laisvos rinkos, priklausančios nuo pasaulinių pasiūlos ir paklausos tendencijų, naudą, kuri padėjo suklestėti Indijos kavos sektoriui.
Apie eksportuotojus
Liberalizavus kavos eksportą, vietinės ir tarptautinės bendrovės įkūrė savo parduotuves ir toliau aptarnauja kavos žinovus visame pasaulyje.
Apie oficialias institucijas
Indijos kavos valdyba yra autonominė įstaiga, veikianti prie Indijos Vyriausybės Prekybos ir pramonės ministerijos. Valdyba atlieka Indijos kavos pramonės tyrėjo, filosofo ir mentoriaus funkcijas. Įsteigta 1942 m. Indijos parlamento įstatymu, Valdyba daugiausia dėmesio skiria moksliniams tyrimams (pagrindiniams ir taikomiesiems kavos tyrimams ir gali pasigirti 75 metų patirtimi kavos tyrimų srityje), plėtrai, plėtrai, kokybės gerinimui, rinkos informacijai ir Indijos kavos vidaus bei išorės reklamai.
Šviežių kavos pupelių galite užsisakyti su Cofmos prekiniu ženklu.