Kruopų nuoviras [klijukai). Jis gaminamas neturint mišinio ,,Detolakt”. Tinka perrinktos ryžių, grikių, avižų, miežių kruopos. Du valgomuosius šaukštus kruopų nuplaukite ir pamerkite vienoje stiklinėje kambario temperatūros virinto vandens 3-4 valandoms.
Kruopas virkite tame pačiame vandenyje ant mažos ugnies: ryžių – 1 val, o 20-40 min. avižų, grikių, miežių – 2 val., avižinius dribsnius valgant virti, 200 g nuoviro įpilkite 3-5 ml 25% druskos tirpalo.
Nuovirą perkoškite per išvirintą dviejų sluoksnių marlę, įdėtą į koštuvą. Kruopas sutrinkite nerūdijančio plieno šaukštu ir išspauskite. Gautą nuovirą papildykite iki pilnos stiklinės virintu vandeniu ir dar pavirkite 10-15 min. Jeigu visai dienai 200 g nuoviro neužtenka, produktų imkite atitinkamai daugiau ir gaminkite tuo pačiu būdu.
Jei kūdikis linkęs viduriuoti, geriau tinka ryžių kruopos, o jei jo viduriai kieti, avižų. Iš karto nuovirą gaminkite tik vienai dienai. Laikykite jį kaip cukraus sirupą šaldytuve.
25% valgomosios druskos tirpalas. 25 g aukščiausios rūšies valgomosios druskos užpilkite emaliuotame puodelyje 100 g karšto virinto vandens. Gerai išmaišykite ir virinkite ant mažos ugnies 10 min.
Beverdant dalis vandens gali nugaruoti, todėl, baigiant virti, trūkstamą vandens kiekį papildykite karštu virintu vandeniu ir dar kartą užvirkite. Gautą tirpalą supilkite į sterilų buteliuką, užkimškite ir atšaldykite iki kambario temperatūros.
Ant buteliuko užklijuokite gabaliuką medicininio pleistro ir užrašykite ,,25% valgomoji druska” bei pagaminimo datą. Valgomosios druskos tirpalą šaldytuve laikykite ne ilgiau kaip vieną savaitę. 200 g maisto įpilkite 3-5 ml 25% druskos tirpalo ir gerai išmaišykite.
Pienas ir jo mišiniai. Pieno ir jo mišinių, gaunamų iš pieno mišinių virtuvės, prieš maitinimą nereikia virinti. Jeigu gyvenate nedideliame miestelyje, kūdikiui skirtą pieną imkite tik iš sveikų, švariai laikomų, gerai šeriamų karvių.
Manoma, kad sumaišytas kelių karvių pienas kūdikiui tinkamesnis negu vienos karvės. Pieną kūdikiams galima paruošti trimis būdais: karvės pieną užvirinkite, indą nukeldamos ir vėl pastatydamos ant ugnies 3 kartus.
Virinkite kartu su cukraus sirupu: 2 arbatiniai šaukšteliai 200 g (stiklinei) pieno; buteliukus su pienu sustatykite į puodą su 60-70°C temperatūros vandeniu. Vandens lygis puode ir pieno buteliukuose turi būti vienodas. Vandenį užvirinkite ant mažos ugnies ir buteliukus jame laikykite 2-3 min.; buteliukus su pienu laikykite 25-30 min. 65-70°C temperatūros vandenyje.
Nesvarbu kokiu būdu paruoštas pienas, atšaldykite jį tekančio šalto vandens srovele, nelaukite, kol pats atšals. Atšaldytą pieną supilstykite į sterilius buteliukus, uždarykite guminiais steriliais kamštukais ar nepradurtais žindukais ir pastatykite į šaldytuvą arba vėsioje vietoje į šaltą vandenį, kurį keiskite per dieną 4-5 kartus.
Iš karto paruoškite tiek pieno, kad užtektų vienai dienai. Neturint mišinio ,,Detolakt”, pieno mišiniai gaminami prieš pat maitinimą. Pusinis pienas (B mišinys) ruošiamas taip: pienas ir kruopų nuoviras (klijukai) sumaišomi lygiomis dalimis, pavyzdžiui, po 100 g.
Ruošdamos dviejų trečdalių pieną (C mišinį), 2/3 pieno sumaišykite su ¹/3 kruopų nuoviro, pavyzdžiui, 120 g pieno ir 60 g kruopų nuoviro.