Vas 12, 2024
138 Views
Komentavimas išjungtas įraše Lietuvoje ropės neabejotinai yra tarp seniausių ir brangiausių sodų gyventojų

Lietuvoje ropės neabejotinai yra tarp seniausių ir brangiausių sodų gyventojų

Written by

Per visą istoriją mūsų pirmtakai dažnai naudojo ropes kaip perspektyvų bulvių pakaitalą. Šios universalios šakninės daržovės buvo sumaniai paruoštos naudojant įvairius gaminimo būdus, pavyzdžiui, verdant, kepant ar troškinant. Be to, per grandiozinius banketus ir svarbius susibūrimus jie kulinarinį potyrį pakeltų pristatydami įdarytas ropes. Atsižvelgiant į jų suderinamumą su šiuolaikiniais skoniais, šie puikūs patiekalai neabejotinai pagerintų mūsų valgymo patirtį šiais laikais. Todėl akivaizdu, kad ropės buvo nepagrįstai nepastebėtos ir neįvertintos kaip daržovių pasirinkimas.

Azija plačiai laikoma ropių protėvių namais, kur jos buvo auginamos dar ilgai prieš Kristaus atėjimą. Viduramžiais ropės tapo svarbia pagrindine kultūra Europoje. Ypač Graikijoje ir Italijoje ropės užėmė svarbią vietą kaip trečias patiekalas po duonos ir vyno. Be to, XVIII amžiuje dauguma Vidurio, Vakarų ir Šiaurės Europos gyventojų ropes laikė pagrindiniu maistu. Pažymėtina, kad ropės suvaidino lemiamą vaidmenį išsaugant daugybę gyvybių derliaus nesėkmės ar konfliktų sukelto bado laikotarpiais.

Be to, verta paminėti, kad istoriškai ropės buvo siejamos su žemesnėmis klasėmis, nepaisant gana kuklių patiekalų, kuriuose jos buvo naudojamos. prie valgomojo stalo. Tiesą sakant, ropės Lietuvos soduose užima ypatingą vietą, nes manoma, kad tai seniausia ir labiausiai vertinama daržovių veislė, savo amžiumi lenkianti net burokėlius. Deja, garbingoji ropė galiausiai pasidavė milžiniškai konkurencijai, kurią sukėlė bulvių atėjimas į Lietuvą.

Lentelės jautrumas

Gardus ropių patiekalas gali pagerinti bendrą patiekalo pateikimą, ypač dėl ropių universalumo įvairiuose kulinariniuose gaminiuose. Šviežias ropes galima paversti salotomis, garnyru ir net užkandžiais. Juos galima dėti į sriubas, kepti, virti ar troškinti – tai suteikia platų kulinarinių galimybių spektrą. Istorinėse kulinarinėse knygose nurodoma, kad Lietuvoje buvo panaudota kiekviena ropės dalis – tiek po žeme, tiek virš žemės. Ši praktika apima ne tik Lietuvą, nes ropių lapai vartojami ir tokiose šalyse kaip Italija, Amerika, Japonija, Indija.

Šie švelnūs lapai dažnai dedami į salotas, sriubas ir troškinius. Nepaisant to, mūsų protėviai pirmenybę teikė ropėms virti, kepti ar troškinti. Dar ir šiandien ropių patiekalai gali paįvairinti mūsų rudenišką stalą. Gaminant salotas ir užkandžius žaliosios ropės puikiai dera su tokiais ingredientais kaip agurkai, pomidorai, morkos, kopūstai, krapai, svogūnų laiškai, česnakai, aitriosios paprikos ir virtos bulvės. Ropių salotos gali būti pagardintos grietine arba aliejumi, kad būtų galima pasirinkti įvairių skonių.

Ropės dažniausiai naudojamos kaip pagrindinis pagrindinių patiekalų ingredientas, ruošiamas su įvairiais įdarais, įskaitant ryžius, maltą mėsą ir grybus. Kaip garnyrą ropės yra verdamos, kepamos ir maišomos su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui, bulvėmis, o visa tai papildo padažų asortimentas. Šios universalios šaknys puikiai tinka įvairioms daržovių sriuboms ir netgi gali būti dedamos į tradicinę raugintų kopūstų sriubą. Be to, ropės nepriekaištingai dera su morkomis, bulvėmis, porais, salierų šaknimis ar stiebais, porais daržovių ir mėsos troškiniuose.

Rudens skanėstas, o ne valgis mažiau pasisekusiems.

Salotos, sudarytos iš žalių ropių su varškės sūriu.

Sumaišykite dvi ropes su varškės pakuote, grietinės inde ir trupučiu druskos. Leiskite ropėms 10 minučių pastovėti, nupilkite skysčio perteklių. Kruopščiai sumaišykite varškę ir grietinę, tada sumaišykite su tarkuotomis ropėmis. Užbaikite papuošdami smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais.

Salotos, kurias sudaro ropės, morkos ir kopūstai.

Smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite ropę ir morką, tada sumaišykite su 200 gramų susmulkintų kopūstų. Sustiprinkite skonį įpildami šlakelį aliejaus, įspauskite citrinos sulčių, žiupsnelį druskos ir smulkiai pjaustytų krapų.

Ne menkas maistas, o puikus pasimėgavimas rudens sezono metu.

Puikus patiekalas, sudarytas iš pikantiško ropių sriubos ir sultingo virto kumpio mišinio.

Šiam pikantiškam patiekalui paruošti reikės 2 litrų vandens, 3 ropių, 2 morkų, 3 bulvių, ketvirtadalio saliero šaknies, 100 gramų virto kumpio, 100 mililitrų grietinėlės, nedidelio kiekio aliejaus, taip pat druskos, cukraus ir pipirų prieskoniams. Pirmiausia supjaustykite visas daržoves mažais vienodais kubeliais ir pakepinkite aliejuje. Tada perkelkite daržoves į puodą su verdančiu vandeniu ir pagardinkite subtiliu druskos, pipirų ir cukraus mišiniu. Leiskite mišiniui virti, kol daržovės pasidarys minkštos konsistencijos. Galiausiai į puodą įdėkite pjaustytą kumpį, primenantį plonus šiaudelius, ir supilkite grietinėlę.

Ropės “kratinys”

Dubenyje sumaišykite tarkuotas ropes, gausią porciją grietinės, žiupsnelį druskos, smulkiai pjaustytus krapus ir svogūnų laiškus taip, kad mišinys uždengtų ir gerai suplakite. Pagardinkite jį su virtomis bulvėmis, virtomis nepažeistomis odelėmis, ir patiekite kaip puikų garnyrą vakarienei arba prie mėsos patiekalų.

Šis nuostabus malonumas yra ne tik maistas skurstantiems, bet sezoninis pasimėgavimas.

Paruoškite ropių ir bulvių blynus sutarkuodami dvi vidutines bulves ir didelę ropę. Nusausinus skysčio perteklių, sumaišykite daržoves su kiaušiniu ir pagardinkite druska bei pipirais. Iš mišinio suformuokite blynus ir kepkite įkaitintame alyvuogių aliejuje apie 10 minučių iš kiekvienos pusės.

Ropės, kurios buvo iškeptos orkaitėje ir apibarstytos sūriu.

Pradėkite ropes nulupdami ir supjaustydami mažais gabalėliais. Virkite juos vandenyje, pagardintame druska. Po to ropes nukoškite ir sutrinkite. Sustiprinkite skonį pridėdami baltųjų pipirų ir muskato riešuto. Reikalingi ingredientai: 4-5 stambios ropės, 150 gramų sviesto, 4-5 šaukštai miltų, vienas kiaušinis, stiklinė pieno, nedidelė porcija fermentinio sūrio, druskos, baltųjų pipirų, muskato riešuto. Tada sumaišykite miltus, lydytą sviestą, pieną ir kiaušinį, kad susidarytumėte vientisą mišinį. Supilkite masę į kepimo skardą ir gausiai pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Kepkite indą orkaitėje apie 40-50 minučių.

Ridikėliais įdaryti ryžiai

Panaudokite 8-10 vidutinio dydžio ropių, maišelį iš anksto išvirtų ryžių, 2 arbatinius šaukštelius sviesto, didelę morką, kiaušinį, žiupsnelį druskos ir ryžių prieskonius. Pradėkite nulupdami ropes, trumpai jas pavirindami ir išskobkite jų centrus. Išskirtą ropių vidų smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su virtais ryžiais, lydytu sviestu ir tarkuota morka. Į masę įmuškite išplaktą kiaušinį. Užtikrinkite, kad įdaras gerai išmaišytų, įdarykite ropes, o viršų švelniai patepkite sviestu. Vėliau kepkite vidutiniškai įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

Šio delikateso negalima supainioti kaip pagrindinį skurstančiųjų patiekalą, greičiau tai puikus pasilepinimas, skirtas pasimėgauti rudens sezonu.

Puikus jūsų patiekalo priedas, pagamintas iš kuklios ropės.

Panaudokite dvi dideles ropes, dvi gausias morkas, vidutinio dydžio pastarnokus, 200 g sviesto porciją, žiupsnelį druskos, taip pat rozmariną ir čiobrelius. Supjaustykite daržoves kubeliais ir sumaišykite su sviestu, prieskoninėmis daržovėmis ir aromatiniais prieskoniais dangčiu uždengtame kepimo inde. Vidutinėje orkaitėje kepkite patiekalą, kol daržovės pasidarys minkštos konsistencijos. Šį puikų mišinį galima patiekti kartu su žuvimi, kartu su ropių ir bulvių koše.

Verta paminėti, kad ropėse, kopūstuose, ridikuose ir ridikuose ryškus aromatas ir aštrumas gali būti siejami su garstyčių aliejumi. Pačiose ropėse yra maždaug 5,9 procento angliavandenių, 1,5 procento baltymų ir 0,7 procento mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, kalcis ir natris. Be to, ropės yra vitamininga daržovė, kurioje gausu pagrindinių maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas C, PP, provitaminas A, B1, B2 ir kiti gyvybiškai svarbūs vitaminai, kurie prisideda prie bendros žmogaus organizmo gerovės.

Įmantraus garnyro receptas apima 3 ropes, 5–6 bulves, nedidelį kiekį pieno ir bulvių prieskonių. Pradėkite virdami ropes ir bulves, tada sutrinkite jas, kad susidarytų kreminė košė. Pagerinkite skonį šlakeliu pieno ir prieskonių pasirinkimu, užtikrindami, kad viskas būtų gerai išmaišyta, galbūt net naudodami maišytuvą. Šis nuostabus kūrinys puikiai tinka prie žuvies.

Tradicinės medicinos pasiūlymai

Ropių sultys, verdamos su cukrumi, laikomos naudingu vaistu nuo skorbuto ir avitaminozės. Ropių užpilai naudojami kaip diuretikai ir atsikosėjimą skatinantys vaistai. Anksčiau mūsų protėviai iš virtas ropes gamindavo kompresus ir tepdavo juos sąnarių skausmui malšinti. Gydant stiprų kosulį, peršalimą, bronchitą ir net bronchinę astmą, rekomenduojama vartoti ropių sultis ar užpilus.

Norėdami paruošti užpilą, du šaukštus susmulkintų ropių sumaišykite su stikline vandens ir gerkite po ketvirtadalį stiklinės keturis kartus per dieną. Asmenims, siekiantiems išlaikyti tvirtas ir sveikas dantenas, patariama daugiau kramtyti šviežių ropių, nes šiose šakniavaisiuose esančios organinės rūgštys efektyviai dezinfekuoja burnos ertmę ir gleivinę. Be to, ropės gali būti naudojamos kaip natūralus vidurius laisvinantis vaistas.

Svarstant ropių vartojimą, esant ūminiam skrandžio ar žarnyno uždegimui, reikia būti atsargiems.

Article Categories:
Augalai

Comments are closed.