Vas 12, 2024
123 Views
Komentavimas išjungtas įraše Topinambai lengvai pasiekiami didžiąją metų dalį

Topinambai lengvai pasiekiami didžiąją metų dalį

Written by

Bulvių saulėgrąžų gumbų skonis labai panašus į ką tik nuskintų riešutų branduolių.

Topinambai lengvai pasiekiami didžiąją metų dalį, o derlius nuimamas vėlyvą rudenį ir tęsiasi iki žiemos ir ankstyvo pavasario, kai atslūgsta žiemos atšiaurumas. Išlaikant apsauginę dangą virš lysvių, šias daržoves galima sėkmingai kasti visą žiemos sezoną. Patartina susilaikyti nuo pernelyg didelio rudens kasimo, o vietoj to, dalį derliaus palikti žemėje iki pavasario, nes šakniastiebiai geriau laikosi natūralioje buveinėje, o ne saugykloje.

Bulvinės saulėgrąžos yra daugiamečiai žoliniai augalai, kurių žavus, saulėgrąžas primenantis žiedas yra grynai dekoratyvinis. Tikroji šio augalo esmė ir reikšmė slypi po žeme ir jo stiebu bei lapija. Netaisyklingai suformuoti įvairių dydžių gumbai klesti po paviršiumi, daugiausia nuimami kulinarijos reikmėms.

Tai suteikia ir palaikomąją, ir gydomąją naudą…

Bulvių saulėgrąžų stiebagumbių skonis primena ką tik nuskintų riešutų branduolių skonį. Šakniavaisiuose paprastai yra 13–20 procentų angliavandenių. Palyginti su bulvėmis, topinambuose yra daugiau karotino, vitaminų B1 ir B2, bet mažiau vitamino C. Be to, juose gausu kalio, kalcio, magnio, cinko, o šaknies gumbų oda yra ypač praturtinta. su geležimi ir kitais esminiais mikroelementais. Todėl topinambus patartina vartoti su nepažeista oda. Be to, sultys, gautos iš lapų ir jaunų stiebų, taip pat gali būti naudojamos kaip maisto šaltinis, nes turi malonų saldumą ir gydomųjų savybių.

Topinambai turi savybę pagerinti medžiagų apykaitą ir skatinti optimalų nervų sistemos funkcionavimą. Be to, jie veiksmingai mažina kraujo krešėjimą, taip pat reguliuoja gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje. Be šių privalumų, jie pasižymi prevencinėmis savybėmis nuo kepenų, inkstų ir šlapimo pūslės akmenų susidarymo. Be to, topinambai atlieka itin svarbų vaidmenį detoksikuojant, pašalindami iš organizmo kenksmingus toksinus ir radioaktyviąsias medžiagas, taip apsaugant nuo navikų susidarymo.

Topinambai yra tinkamas mitybos pasirinkimas diabetu sergantiems asmenims, nes juose yra daug inulino – junginio, kurio pagrindą sudaro fruktozė. Šį junginį organizmas lengvai pasisavina, nereikalaujant insulino, taip užkertant kelią bet kokiam energijos trūkumui audiniuose. Be to, vartojant šviežius šakniagumbius, taip pat sultis, gautas iš šakučių ir lapų, gali pablogėti tulžies sekrecija. Pastebėta, kad apsinuodijus cheminėmis medžiagomis topinambai sušvelnina neigiamą toksinų poveikį. Be to, dermatologai pastebėjo teigiamą topinambų sulčių poveikį psoriazės simptomams palengvinti. Be to, nustatyta, kad trintų šakniagumbių kisielius arba virtas mišinys su pienu veiksmingai malšina nuolatinį sausą kosulį.

Topinambai: botaninis malonumas, kurį galima skinti net žiemos sezono metu. Žydi topinambų žiedais.

Maitinimuisi leidžiamės ištisus metus.

Topinambus galima mėgautis įvairiais kulinariniais gaminiais, pavyzdžiui, vartoti žalius, kepti ar dedant į troškinius. Tačiau svarbu atsargiai elgtis su nuskustais ir susmulkintais gumbais, nes jie greitai tamsėja. Kad tai sušvelnintų, skutimosi ir smulkinimo metu patartina naudoti plastikinius indus, o vėliau juos nedelsiant apšlakstyti arba pamirkyti parūgštintame vandenyje. Be to, išvirtus topinambus rekomenduojama suvartoti iškart po paruošimo, nes vėsdami jie tamsėja ir pasikeičia skonis. Verdant gumbus gaunama nuostabi konsistencija, panaši į žiedinius kopūstus, suteikianti minkštą ir malonią tekstūrą.

Salotose yra šviežiai nuskintų ir virtų topinambų derinys. Blyneliai ruošiami naudojant smulkiai tarkuotus šakniagumbius, kartu su tarkuotomis morkomis, agurkais ir obuoliais. Tuo tarpu maltinukai kuriami naudojant stambesnę tarkavimo techniką. Į mėsos įdarą įdėjus stambiai tarkuotų topinambų, paryškinamas įdarytų daržovių skonis. Be to, topinambus galima konservuoti, o kartu su pomidorų sultimis gaunami puikūs konservai. Kartu su šiomis daržovėmis galima konservuoti ir morkas, svogūnus ir česnakus. Stebėtina, kad kai kurioms šalims net pavyko pagaminti kavą iš topinambų!

Yra daug pavadinimų, tačiau daržovė išlieka nepakitusi.

Lietuvoje ši daržovė gavo bulvinės saulėgrąžos pavadinimą. Taip tai vadina botanikai ir mitybos specialistai. Tačiau „liaudyje“ bulvinės saulėgrąžos turi skirtingus pavadinimus, kilusius iš žmonių požiūrio į šį įdomų augalą: „žieminė bulvė“, „žemės kriaušė“, „topinambas“, „artišokas“.

Įprasti kulinariniai reikmenys.

Patiekalas, susidedantis iš šviežių žalumynų, traškių obuolių griežinėlių ir subtiliai skrudintų moliūgų sėklų.

Panaudokite 5 vidutinio dydžio topinambus, 2 obuolius, kietai virtą kiaušinį, 3 šaukštus majonezo, 1 šaukštą moliūgų sėklų, žiupsnelį druskos ir šlakelį citrinos rūgšties. Pradėkite nulupdami topinambus ir obuolius, tada supjaustykite juos plonomis juostelėmis ir lengvai sudrėkinkite vandeniu, įpiltu citrinos rūgštimi. Po 5 minučių įberkite druskos, įmuškite smulkiai pjaustytą kiaušinį, suberkite moliūgų sėklas ir gerai sumaišykite ingredientus su majonezu.

Puikus šviežių žalumynų mišinys su traškiomis ir ryškiomis morkomis bei aštriais marinuotais agurkais.

Įmantraus patiekalo ingredientai: penki vidutinio dydžio topinambai, morka, marinuotas agurkas, svogūnas, arbatinis šaukštelis kmynų, trys šaukštai grietinės, druska ir šlakelis citrinos rūgšties. Pradėkite švelniai nuskusti topinambus ir morkas, tada stambiai sutarkuokite ir lengvai apšlakstykite parūgštintu vandeniu. Smulkiai supjaustykite svogūną ir įtrinkite jį druska. Agurką supjaustykite tiksliais kubeliais. Sumaišykite visus ingredientus, įpilkite reikiamą druskos kiekį. Be to, įmaišykite kmynų, kuriuos reikia pamirkyti šiltame vandenyje, ir gausiai apliekite mišinį grietine.

Topinambai – botanikos stebuklas, kurį galima nuskinti per šaltą žiemą.

Salotos, susidedančios iš virtų topinambų ir burokėlių.

Įmantraus patiekalo gaminimui sudėkite šiuos ingredientus: penkis tinkamo dydžio virti topinambus, virtus burokėlius, šaukštą pikantiškų krienų, du šaukštus aliejaus, kietai virtą kiaušinį, tris šaukštus aštrios grietinės ir žiupsnelį druskos. Pradėkite nulupdami virtus topinambus ir burokėlius, tada supjaustykite mažais kubeliais. Įmuškite susmulkintą kietai virtą kiaušinį, pagardinkite druska, suberkite krienus ir apšlakstykite aliejumi prieš gerai sumaišydami visus komponentus. Leiskite mišiniui marinuotis dvi valandas. Prieš patiekdami, gausiai papuoškite saldžia grietinėle.

Topinambų ir sūrio suktinukai

Norėdami paruošti rafinuotesnį patiekalą, surinkite 12 topinambų, 200 gramų varškės, 2 šaukštus sviesto, kiaušinį, 2 šaukštus manų kruopų, 1,5 stiklinės miltų, šaukštelį kmynų, druskos. Pradėkite verdami topinambus, tada atsargiai nulupkite ir sutrinkite. Susmulkintus artišokus sumaišykite su varške, pagardinkite druska ir kmynais, taip užtikrindami vientisą mišinį. Toliau mirkykite manų kruopas šaltame vandenyje. Išplakite kiaušinį ir sumaišykite su miltais bei druska, taip suformuokite tešlą. Tada iškočiokite tešlą ir suformuokite ritinėlius, gausiai užpildydami juos bulvių saulėgrąžų ir varškės mišiniu. Panardinkite makaronus į verdantį, pasūdytą vandenį ir leiskite virti maždaug 5 minutes. Išvirus makaronus nusausinkite ir nuplaukite šaltu, virintu vandeniu. Galiausiai patiekite patiekalą su lydytu sviestu ir grietine.

Topinambų ir morkų pyragai

Receptas sudėtingiems žmonėms: pradėkite išvirdami 12 topinambų, kol suminkštės, tada nulupkite ir sutrinkite. Tada smulkiai sutarkuokite didelę dalį didelės morkos. Sumaišykite šias daržoves ir įmuškite 2 kiaušinius, po to 3 šaukštus miltų ir 3 šaukštus grietinės. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir gerai išmaišykite mišinį. Gautą tešlą kepkite įkaitintoje sviesto vonelėje, kol pasidarys aukso rudos spalvos blynai.

Topinambai, žiemos derliaus nuėmimo daržovė, yra tinkamas mitybos pasirinkimas diabetu sergantiems asmenims, nes juose gausu inulino, kurį sudaro tik fruktozė.

Konservuoti maisto produktai sandariuose induose.

Rafinuotas topinambų, morkų ir baklažanų mišinys, todėl gaunama rafinuota tyrė.

500 gramų topinambų, 250 gramų morkų, 500 gramų baklažanų, 250 gramų svogūnų, 3-4 skiltelių česnako, 1 stiklinės aliejaus, druskos pagal asmeninį skonį, maltų pipirų, maltų aitriųjų paprikų ir pomidorų pasta.

Pradėkite nulupdami baklažanus prieš supjaustydami juos vienodo dydžio kubeliais. Kepkite juos aliejuje, kol gražiai apskrus, tada perkelkite į troškinimo indą. Tada smulkiai supjaustykite svogūnus ir stambiai sutarkuokite morkas, pakepinkite jas aliejuje, kol suminkštės. Sumaišykite šias virtas daržoves su baklažanais ir įdėkite stambiai tarkuotų topinambų, kad gautumėte papildomo skonio. Pagardinkite patiekalą malta paprika ir druska, tada leiskite mišiniui troškintis uždengtame inde orkaitėje, kol daržovės pasieks norimą minkštumą. Po to įpilkite pomidorų pastos ir patroškinkite dar 5 minutes, kad dar labiau praturtintumėte skonį. Karštą mišinį atsargiai supilkite į paruoštus stiklainius ir kaitinkite verdančiame vandenyje. 1/2 litro stiklainiams rekomenduojama 20 minučių trukmės, o 1 litro stiklainius kaitinti 25-30 minučių. Jei pageidaujama, nuluptus pomidorus galima naudoti kaip alternatyvą pomidorų pastai.

Topinambų derinimas su pomidorų tyre.

Paruoškite kvapnią tyrę, sumaišydami litrą pomidorų sulčių su arbatiniu šaukšteliu druskos, cukraus, kmynų, čiobrelių ir kvapiųjų pipirų mišinio bei 50 ml 9% acto. Pradėkite susmulkindami arba susmulkindami pomidorus ir pertrinkite per sietelį, kad neliktų sėklų. Lėtai kaitinkite pertrintas pomidorų sultis, kol išgaruos maždaug trečdalis skysčio. Įberkite nurodytus prieskonius ir įpilkite acto. Virkite topinambus vandenyje trumpą 4–5 minutes, po to kruopščiai nuvalykite ir supjaustykite. Paruoštą pomidorų tyrę sumaišykite su artišokais ir virkite dar 4-5 minutes. Galiausiai supilkite karštą mišinį į sandariai uždaromus stiklainius.

Topinambų derinys su spanguolių sultimis siūlo harmoningą skonių ir maistinės naudos derinį.

1 kilogramą topinambų sumaišykite su 200 gramų cukraus, 250 gramų spanguolių sulčių ir 350 gramų vandens. Paruoštus topinambus supjaustykite mažesniais gabalėliais, panardinkite į vandens ir spanguolių sulčių mišinį, pasaldinkite mišinį ir užvirinkite. Išvirus supilkite mišinį į sterilizuotus stiklainius ir palaikykite 85 °C temperatūroje 15 minučių (1 litro stiklainiams) arba 12 minučių (0,5 litro stiklainiams). Po to stiklainius sandariai uždarykite.

Article Categories:
Augalai

Comments are closed.